Convenant gemeente Ede én Bijenhoudersvereniging Veluwezoom Ede

geplaatst in: Nieuws | 0
Naar aanleiding van de klimaattop te Ede zijn woensdagavond 9 december 4 imkers bijeengeweest en hebben mogelijke stappen besproken die binnen de gemeente haalbaar zijn op het gebied van duurzaamheid. Dit vooral gericht op het verbeteren van de bijenteelt. De samenwerking met andere vakgebieden (bouwen, energie, transport) zal uiteindelijk niet vergeten moeten worden.
Gisteren hebben zij, ook met het convenant in gedachten, het volgende besproken:
Contactpersoon gemeente Ede
Tot nu toe was Wim Janssen onze contactpersoon. Hij is echter uitgeschakeld door ziekte. Wat wij zoeken is een nieuwe contactpersoon. Liefst één die afdeling overstijgend is, want de raakgebieden binnen de gemeente liggen bij meerdere afdelingen (buitengebied, duurzaamheid, bomen, industrieterrein). Dat maakt communiceren eenvoudiger.
Braakliggende terreinen
Inzaaien met kruidenmengsels is niet alleen goed voor bijen maar ook voor andere insecten en vogels (zaden). Waar liggen deze terreinen en hoe financieren we deze acties?
Bijenstallen
De 4 stallen in Ede en Bennekom zijn overvol, vooral in de zomer. Waar kunnen de imkers (en andere belanghebbenden) samen met de gemeente elkaar vinden ter aanwijzing van een nieuwe plek voor een vijfde stal?
Akkerranden
Er bestaan acties in de gemeente Ede om akkerranden in te zaaien. In andere gemeenten gebeurt dat al op veel grotere schaal. Hoe vergroten we het aantal bloeiende akkerranden?
Kleurrijk Binnenveld
Het Binnenveld is nu vooral groen. Hoe maken we dat gebied duurzamer en kleurrijker dan het nu is? In Wageningen is over dit onderwerp onlangs een bijeenkomst geweest. Is samenwerking tussen Wageningen, Veluwezoom-Ede?
Groenontwerpen binnen de gemeente
In goede samenwerking met Wim Janssen hebben we vaak groenontwerpen bekeken. Daadwerkelijke invulling is nog niet altijd succesvol geweest. Met wie kunnen we daarmee verder?
Drachtbomen
Zeer waarschijnlijk is in de gemeente bekend waar welke laanbomen staan. Wij zouden graag over een kaart beschikken met drachtbomen voor bijen (linde, wilg, kastanje, esdoorn, robinia) om zo te kunnen zien waar er oases zijn maar ook vooral woestijnen.
Compensatie tunnel bij Koepelschool
Vanwege de kap van 5 lindes zou er o.a. ruim boekweit ingezaaid worden. Helaas is het bij een hoekje gebleven. Graag overleggen hoe we dit beter kunnen communiceren. Zijn er al plannen voor het nieuwe ontwerp?
Ons voorstel is op korte termijn een overleg met de gemeente te organiseren met de (nieuwe) contactpersoon om te zien op welke wijze wij deze ideeën kunnen ontwikkelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.